Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet domates
2 su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
300 gr kıyma
2-3 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Biber salçası
Domates salçası
Tereyağı (ve/veya zeytinyağı)
1-2 adet domates (dışından
kapak yapılacak )
Karabiber
Tuz
İsteğe bağlı olarak;
Kimyon
Yenibahar
Kırmızı toz biber
Kabaklar için;
Yarım demet dereotu
Yapılışı:
Hazırlanışı
Dolmalık biberleri iyice
yıkayın, sap kısmını parmağınızla kenarından bastırarak çıkarın. Ya da bıçakla
düzgünce keserek çıkarın.
Kabakların kabuklarını
soyup ikiye bölün ve içini oyacak yardımı ile oyun.
Patlıcanları soymadan
ikiye bölün ve içini çıkarın.
Aynı şekilde domateslerin
içini oyup çıkarın.
İç Hazırlığı;
Pirinçleri yıkayıp iyice
süzün.
Domates içlerini ve iki
adet domatesten kapak hazırladıktan sonra kalan iç kısmı iyice kıyın ya da
robottan geçirin.
Maydanozları incecik
kıyın.
Kıymayı, yemeklik
doğranmış soğanı, iki kaşık tereyağını ya da yarım çaybardağı zeytinyağını, pirinci,
domatesleri,1 yemek kaşığı salçayı, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice
karıştırın.
Bir tatlı kaşığı yardımı
ile sebzelerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya
özen gösterin.
Doldurulmuş sebzeleri orta
boy bir tencereye dik ve yakın olarak yerleştirin. Domates dolmalarını
ezilmemesi için diğerlerinin üstüne yerleştirebilirsiniz.
Dilerseniz kabak
dolmalarını en son doldurup içine dereotu kıyabilirsiniz.
İki kaşık zeytinyağı ve
domates salçasını bir kapta kavurarak içine iki bardak kaynar su ilave edin.
Hazırladığınız sosu biberlerin yanından tencereye dökün.
Kaynayıncaya kadar yüksek
ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin. 50 dk. sonra biberlere ve
kabağa çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır
demektir.
Servis tabağına aktarıp,
isteğe göre dereotu ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder