12 Temmuz 2018 Perşembe

Etli Biber ve Kabak Dolması


Etli karışık dolma


Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet domates
2 su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
300 gr kıyma
2-3 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Biber salçası
Domates salçası
Tereyağı (ve/veya zeytinyağı)
1-2 adet domates (dışından kapak yapılacak )
Karabiber
Tuz
İsteğe bağlı olarak;
Kimyon
Yenibahar
Kırmızı toz biber
Kabaklar için;
Yarım demet dereotu




Yapılışı:

Hazırlanışı 

Dolmalık biberleri iyice yıkayın, sap kısmını parmağınızla kenarından bastırarak çıkarın. Ya da bıçakla düzgünce keserek çıkarın.
Kabakların kabuklarını soyup ikiye bölün ve içini oyacak yardımı ile oyun.
Patlıcanları soymadan ikiye bölün ve içini çıkarın.
Aynı şekilde domateslerin içini oyup çıkarın.

İç Hazırlığı;

Pirinçleri yıkayıp iyice süzün.
Domates içlerini ve iki adet domatesten kapak hazırladıktan sonra kalan iç kısmı iyice kıyın ya da robottan geçirin.
Maydanozları incecik kıyın.
Kıymayı, yemeklik doğranmış soğanı, iki kaşık tereyağını ya da yarım çaybardağı zeytinyağını, pirinci, domatesleri,1 yemek kaşığı salçayı, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice karıştırın.
Bir tatlı kaşığı yardımı ile sebzelerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin.
Doldurulmuş sebzeleri orta boy bir tencereye dik ve yakın olarak yerleştirin. Domates dolmalarını ezilmemesi için diğerlerinin üstüne yerleştirebilirsiniz.

Dilerseniz kabak dolmalarını en son doldurup içine dereotu kıyabilirsiniz.
İki kaşık zeytinyağı ve domates salçasını bir kapta kavurarak içine iki bardak kaynar su ilave edin. Hazırladığınız sosu biberlerin yanından tencereye dökün.
Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin. 50 dk. sonra biberlere ve kabağa çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır demektir.


Servis tabağına aktarıp, isteğe göre dereotu ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder