1 Eylül 2020 Salı

Aşure

 

Malzemeler;

2 su bardağı aşurelik buğday

2 yemek kaşığı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kurufasulye

150 gram kuru kayısı

150 gram kuru incir

100 gram kuru üzüm

1 çay bardağı kuş üzümü

10-15 tane karanfil

1 tane elma(küp doğranmış)

1 su bardağından biraz az fındık

1 tatlı kaşığı karanfil

1 su bardağı süt

Yarım su bardağı fıstık

1 adet doğranmış/rendelenmiş portakal kabuğu

2 yemek kaşığı nişasta

1 tatlı kaşığı gül suyu(isteğe bağlı)

2-3 su bardağı toz şeker

1 fiske tuz

1 fiske karabiber

Üzerini Süslemek İçin; Tarçın, ceviz, kuş üzümü, fıstık, nar vs..

 

Yapılışı;

1. Buğdayı yıkadıktan sonra üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip 10 dakika kadar kaynatıp ocağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatın. Sabaha kadar beklesin.

2. Kuru fasulye ve nohudu da ayrı ayrı ıslatıp sabaha kadar bekletin.

3. Ertesi gün ıslattığınız nohut ve fasulyenin sularını süzüp sıcak su ekleyerek ayrı kaplarda haşlayın. Akşamdan kaynattığınız buğday büyük ihtimalle suyunu çekmiş olacaktır. Üzerine kaynar su ekleyin, yıkanmış pirinci de ilave edip iyice pişene kadar kaynatın. Suyunu çok çekerse azar azar sıcak su ekleyip kıvamını ayarlayın.


4. Bu arada yıkanmış ve minik küpler şeklinde doğranmış kayısıları, elmayı, kuru inciri, kuş üzümünü ve kuru üzümleri ayrı ayrı tencerelerde 3-4 dk.haşlayın.

5. Karanfilleri de ayrı cezvelerde haşlayın.

6. İyice yumuşayıp pişen buğdayın içine haşlanıp suyu süzülen nohudu, fasulyeyi, meyveleri ve minik doğranmış ya da rendelenmiş portakal kabuğunu, karanfilin tanelerini alıp haşlandığı suyunu ekleyin ve arada karıştırarak 10-15dk. pişirin. Bir bardak sütü de bu aşamada ekleyin.

Kıvamı çok koyulaşırsa olursa azar azar sıcak su ile kıvamını ayarlayın. Aşure Durdukça koyulaştığından çok koyu kıvamlı olmamasına dikkat edin.

Suyu fazla olduysa iki kaşık nişastayı yarım çay bardağı suda ezerek aşureye ekleyebilirsiniz.


7. Toz şekerini de ekleyin. İsteğe bağlı olarak tuz ve karabiber ekleyerek yaklaşık 20 dakika daha pişmeye bırakın. Kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatın.

8. Aşure sıcakken kâselere paylaştırıp ılıdığında istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.



Afiyet olsun.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder