15 Aralık 2018 Cumartesi

Zeytinyağlı Lahana Sarması




Zeytinyağlı lahana dolması

Malzemeler;
1 adet orta boy lahana
4 adet orta boy kuru soğan
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber   
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı kuru nane
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı toz şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
Sıcak su
2 adet limon

 Yapılışı;
Lahananın hazırlanışı;
Öncelikle lahananın koçan kısmını bıçakla koni şeklinde oyarak çıkarın. Bu kısma tuz koyup büyük bir tencerede yarısına gelecek kadar suyla yapraklar yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzüp biraz yumuşayınca yapraklarını ayırın. Her bir yaprağı dolma saracak büyüklüklerde bıçakla bölün.
Tencerenin altına koymak için 2-3 adet sarmaya uygun olmayan yapraklardan ayırın. Ayrıca orta damarlarını da tencerenin dibine dizebilirsiniz.

İç harcının hazırlanışı;
Pirinci bir tatlı kaşığı tuz atılmış ılık suda 20 dk. bekletin. Kuş üzümünü de ılık su içinde bekletin.
Soğanları yemeklik doğrayıp bir su bardağı zeytinyağında biraz kavurduktan sonra dolmalık fıstığı ekleyip biraz daha kavurun.
Pirincin suyunu süzüp yıkadıktan sonra kavrulmuş soğana ekleyin kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaflaşınca üzerini çok az çıkacak kadar su koyup, tuzunu, şekerini suyu süzülmüş kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. (Bu aşamada istenirse bir adet rendelenmiş domates eklenebilir.)
Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp baharatlarını, ince doğranmış maydanozu ve 1 limon suyunu ekleyip malzemeleri her tarafa eşit dağılacak olacak şekilde iyice karıştırın. 




Sarmak için hazırladığınız yaprakların bir kenarına yeteri kadar iç koyup kenarlarını da içine alacak şekilde sarın.


Tencerenin dibine ayrılan lahana yapraklarını ve kestiğiniz damarlı kısımları dizip her yerini kapatın. Üzerine sardığınız lahanaları dizin. Üzerine çıkacak kadar su ve bir adet limon suyunu ilave edin.

Pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak ya da dolma taşı kapatıp suyunu çekip yapraklar yumuşayana kadar pişirin.
Kabından çıkarmadan soğumasını bekleyip daha sonra servis tabağına dizip üzerini limon ve maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder