Yarım
kilo asma yaprağı
3
adet orta boy kuru soğan
2
su bardağı pirinç
1
yemek kaşığı dolmalık fıstık
1
yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım
su bardağından biraz fazla zeytinyağı
1
çay kaşığı karabiber
Yarım
çay kaşığı tarçın
Yarım
çay kaşığı yenibahar
1
yemek kaşığı kuru nane
Yarım
demet maydanoz
1
yemek kaşığı toz şeker
1
tatlı kaşığı tuz
Sıcak
su
2
adet limon
Öncelikle
yapraklar salamura ise bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün yıkayıp 10
dakika suda haşlayın.
Tencerenin
altına koymak için 4-5 adet sarmaya uygun olmayan yapraklardan ayırın.
İç
harcının hazırlanışı;
Pirinci
bir tatlı kaşığı tuz atılmış ılık suda 20 dk. bekletin. Kuş üzümünü de ılık su
içinde bekletin.
Soğanları
yemeklik doğrayıp bir su bardağı zeytinyağında biraz kavurduktan sonra dolmalık
fıstığı ekleyip biraz daha kavurun.
Pirincin
suyunu süzüp yıkadıktan sonra kavrulmuş soğana ekleyin kavurmaya devam edin.
Pirinçler şeffaflaşınca üzerini çok az çıkacak kadar su koyup, tuzunu, şekerini
suyu süzülmüş kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık
ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
Pirinçler
suyunu çekince altını kapatıp baharatlarını, ince doğranmış maydanozunu ve 1
limon suyunu ekleyip malzemeleri her tarafa eşit dağılacak olacak şekilde iyice
karıştırın.
Asma
yapraklarının saplarını koparıp geniş kenarına yeteri kadar iç koyup
kenarlarını da içine alacak şekilde sarın.
Tencerenin
dibine ayrılan yaprakları dizip her yerini kapatın. Üzerine sardığınız yaprakları
dizin. Üzerine çıkacak kadar su ve bir adet limon suyunu ilave edin.
Pişerken
dağılmaması için üzerine porselen bir tabak ya da dolma taşı kapatıp suyunu
çekip yapraklar yumuşayana kadar pişirin.
Kabından
çıkarmadan ve kararmaması için tencerenin kapağını açmadan soğumasını bekleyip
daha sonra servis tabağına dizip üzerini limon ve maydanoz yapraklarıyla
süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet
Olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder