1 Ocak 2019 Salı

Kuru Biber Patlıcan Karışık Dolma





Malzemeler:


1 orta boy lahana
20 adet kurubiber
10 adet kuru patlıcan
Yarım kilo asma yaprağı

4-5 adet soğan
4-5 diş sarımsak
300 gr kıyma
Maydanoz
2,5 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı biber ve domates karışık salça
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi (ya da sumak ekşisi)
Karabiber ve istenilen baharat
Tuz

Dolmanın sosu için:
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kaynar su



Kurulukların ve Sarmalıkların Hazırlanması;
Patlıcan ve biberleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Biberler daha çabuk yumuşayacağından ayrı ayrı haşlayabilirsiniz. Suyunu süzüp, soğuk sudan geçirin. Lahana küçükse kök kısmını koni şeklinde oyarak çıkarın. Oyuk kısmına tuz koyup az su ile haşlayın. Lahana büyük ise kullanacağınız kadar yaprağı ayırıp, yapraklarını haşlayın, sarılacak büyüklüklerde bıçakla bölün.
Yapraklar salamura ise bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün yıkayıp 10 dakika suda haşlayın.
Tencerenin altına koymak için 4-5 adet sarmaya uygun olmayan yapraklardan ayırın.


Harcının Yapılışı;
Pirinçleri iyice yıkayın süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın. Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, ince doğranmış maydanoz, bir kaşık salça, bir çay bardağı sıvıyağı ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
Haşladığınız patlıcan ve biberleri pişerken patlamaması için yarısına kadar hazırladığınız iç harcı ile doldurun, ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin. Patlıcanlar geç pişeceği için en alta patlıcan dolmalarını yerleştirip sırasıyla biber dolmalarını, lahana sarmalarını ve en üste yaprak sarmalarını dizin.


Sos Yapılışı
Bir tavada yarım çay bardağı sıvıyağı ile bir kaşık salça koyup 3-4 dakika kavurun. Su ekleyerek kavrulan salçayı açın.


Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığınız soslu suyu gezdirip üzerine dolma taşı ya da porselen tabak kapatın.
Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın, lahana sarmalarını kontrol ederek iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
5-10 dakika dinlendirdikten sonra servisin kolay olması için tencereyi büyükçe bir tepsiye ters çevirin böylece patlıcan ve biber dolmalarına ulaşmak kolay olacaktır.

Bir servis kabına dizerek sıcakken servis edin.



Afiyet olsun…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder